(ENG) When I started my glass collection, one of the biggest dreams was to find Party-set designed by Kaj Franck. Party-set contains 1609 clear pitcher, 2744 stackable glass in ten different colors (also called Kimara- or Kartioglass) and a cardboard gift box. Finding the perfect set proved to be difficult, but I managed to buy a clear pitcher and the original cardboard packaging on an online auction for 60 euros. Small Kimara-glasses 2744 were not included in the set, but they were easy to find. Now I have two complete sets in use.

Kaj Franck: Pitcher nro 1609, 90 cl and Nuutajärvi Party-set

PIC 1. Kaj Franck: Pitcher 1609. Left to right: smoke, yellow, moss green and blue.

Franck´s everyday glassware – whether tumblers, bowls, pitcher, or vases – is characterised by a strong sense of geometric form. Pitcher 1609 has been designed already in 1953 before the Kimara-pitcher 1610 and a ball-cylinder pitcher 1621. After a couple of years in production, the pitcher was modified. Franck wanted to combine the pitcher and the stackable 2744 Kimara-glass, which he designed in 1953. Pitcher was modernized – so it took up less space in small apartments of the 1950s. Pitcher was in production from 1953 to 1965.

Kaj Franck: Pitcher nro 1609, 90 cl and Nuutajärvi Party-set

PIC 2. Kaj Franck: Pitcher 1609. Left to right: smoke, turquoise, blue and blue-violet.

Martini- or juice mixer was described as “the object of the day” in a Nuutajarvi advertisement in 1955. In the other original cardboard packaging there is still visible the original promotional text (translation of my own): “Nuutajarvi´s everyday colorful glassware has become a success, and every day the group of buyers that values the shape and color of glass increases. Our drinking glasses, bowls, and pitchers in a wide range of colors come together as an integrated whole and every object brings even by itself a refreshing color to the table.  The soft drink glass of the same model is perfectly suited alongside the Kimara-glass of this package . It can be purchased in TOIVE-packaging containing six different colored glasses. Simply inquire more beautiful everyday objects, it is offered to you by Nuutajärvi glass factory, a leading manufacturer of color glass. Nuutajärvi glass objects are designed by Kaj Franck and Saara Hopea. We wish you joy with PARTY packs.”

How do I recognize an original Kaj Franck: Pitcher 1609?
Easiest way to identify the original pitcher is by checking its dimensions. In the following illustrations you can find the exact dimensions of the pitcher. I hope that this is helpful to you.

If you are looking for Kimara-glasses in 2744, you should try out these vintage-shops: Fiftysixty, Art+design and K.J. Simolin.

Kaj Franck: Pitcher nro 1609, 90 cl and Nuutajärvi Party-set, Nuutajarvi, made in finland, glasslove, värillinen lasi, designicons, midcentury glass, käyttölasi, värilasi, retrokoti, retrohem, my kitchen, iittala, nuutajärvi

PIC 3. Kaj Franck: Pitcher 1609, in production 1955-1965. The dimensions of the pitcher: height 23 cm, mouth 7,9-8 cm and bottom 7,9-8 cm, circumference 25 cm, 90 cl (full 100 cl)

Kaj Franck: Pitcher nro 1609, 90 cl and Nuutajärvi Party-set

PIC 4. Kaj Franck: Pitcher 1609. In this picture you can see the differences of the pitchers. Left to right: Party-set gift-package, 1609 pitcher (in production 1955-1965) with 2744 kimara-glasses, 1609 carafe (lilac) and (clear with rattan) in production 1953-1955. The dimensions of the lilac and clear with rattan:  heigh 23.5 cm, mouth about 9 cm and bottom 7,5 cm (lilac) 7,8 cm (clear), circumference below 24,5 cm (lilac) to 25 cm (clear) from the top 28 cm (lilac), 28.4 cm (clear), 110 cl when filled

Kaj Franck: Pitcher nro 1609, 90 cl and Nuutajärvi Party-set

PIC 5: Kaj Franck: Pitcher 1609. Two Party-sets: Party-set gift-package, clear pitcher and ten 2744 Kimara-glasses (9 cl).

Kaj Franck: Pitcher nro 1609, 90 cl and Nuutajärvi Party-set

PIC 6. Closeup. In the other original cardboard packaging there is still visible the original promotional text.


Was this blog interesting and helpful? Subscribe and add your name to the mailing list. Blog is published once a month. 

(FI) Keräilyni alkuaikoina yksi suurimmista haaveista oli löytää Kaj Franckin suunnittelema Party-setti. Party-setti pitää sisällään Franckin suunnitteleman 1609 kirkkaan kaatimen, 10 pinottavaa eri väristä 2744 kimaralasia sekä pahvisen lahjapakkauksen. Täydellisen setin löytäminen osoittautui hankalaksi, mutta onnistuin ostamaan verkkohuutokaupasta kirkkaan suoran kaatimen ja alkuperäisen Party-pahvipakkauksen 60 eurolla. Pienet 2744 kimaralasit puuttuivat setistä, mutta ne oli helppo löytää. Nyt minulla on kaksi täydellistä Party-settiä.

Kaj Franckin käyttölasi, olivat ne sitten juomalaseja, kulhoja, kaatimia tai maljakoita, noudattaa geometrisiä muotoja. Kaadin 1609 on suunniteltu jo vuonna 1953 ennen kimarasekoittajaa 1610 ja pallo-sylinterikaadinta 1621. Pari vuotta tuotannossa olemisen jälkeen kaadinta muokattiin – haluttiin yhdistää kaadin sekä vuonna 1953 suunniteltu 2744 kimaralasi. Voisi sanoa, että kaadinta ajanmukaistettiin – korvattomana juomalasisettinä se vei vähemmän tilaa 1950-luvun pienissä asunnoissa. Kaadin oli tuotannossa 1953-1965.

Martini- tai mehusekoittajaa luonnehdittiin Nuutajärven mainonnassa vuonna 1955 ”kauden esineeksi”. Toisessa ostamassani alkuperäisessä kartonkipaketissa on säästynyt Nuutajärven alkuperäinen saateteksti: ”Nuutajärven värillisestä käyttölasista on tullut menestys ja joka päivä kasvaa niiden ostajien ryhmä, jotka antavat arvon oikealle lasinomaiselle muodolle ja värille. Juomalasimme, kulhomme, maljamme ja kannumme muodostavat laajan värivalikoiman, joka on ehyt kokonaisuus ja jonka jokainen esine erillisenäkin tuo virkistävän värilisän pöytään. Tämän pakkauksen kimaralasin rinnalle sopii erinomaisesti samaa mallia oleva virvoitusjuomalasi. Sitä voi ostaa TOIVE-pakkauksessa, joka sisältää kuusi eriväristä lasia. Tiedustelkaa kauniinpaa arkitavaraa, sitä tarjoaa Teille Nuutajärven lasitehdas, johtava valmistaja värilasin alalla. Nuutajärven lasiesineet ovat Kaj Franckin ja Saara Hopean suunnittelemia. Toivomme teille iloa ja hyötyä PARTY-pakkauksestanne.”

Mistä tunnistan alkuperäisen 1609 kaatimen?
Kaatimen mitat on helpoin tapa tunnistaa alkuperäinen kaadin. Oheisista kuvista löydät tarkat mitat. Toivottavasti näistä on sinulle apua. Mikäli etsit 2744 kimaralaseja, niin löydät niitä näistä liikkeistä: Fiftysixty, Artdesign ja KJ. Simolin. Suorat linkit liikkeisiin löydät englannikielisestä tekstistä.

Kiinnostuitko blogista, oliko tästä hyötyä?
Tilaa blogi oikealla olevasta sivupalkista.

Sourches/Lähteet
Pirkko Timonen: Kattausten kulta-aika, 1950-luvun designastiat, Schildts & Söderströms 2013