ENG In my collection of Kilta I have concentrated on black and white. This might be due to the fact that the Nuutajärvi glass we use setting the table at home is very colourful and thus black and white gives nice background to these colours. Based on early advertising on Kilta I have concluded that white used to be the cheapest option of Kilta. Finding white pieces has however been most difficult. There are often minor faults and cracks in the glazing. Kids have made me collect also more colourful objects, so this blog will focus on the colours of Kilta and extra parts in rattan.  

Kilta was originally produced in white, black, yellow, green and brown faience, although the latter was soon replaced by cobalt blue in year 1954. ”Kaj Franck – Designer –book” (WS Bookwell Oy, 2007) mentions that the other alternatives in the collection bequeathed to the Arabia museum by Franck, indicate how much more powerful his colours were compared to these ultimately accepted for production.

Kaj Franck: BA the Guild (Kilta) tableware, kilta, arabia, arabiafinland, arabiaceramics, kilta-astiat, designicons, MM cream bottle and MK creamer, Ulla Procopé, made in finland,

PIC 1. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Kilta was originally produced in white, black, yellow, green and brown faience. The orginal series of tableware comprised eight articles: cup 0,2 l and saucer; from cup made creamer with beak and cover and sugar without beak and handle, flat plate 19,7 cm and 21,5 cm; square vegetable dish 14 cm; pitcher with cover 1,30 l; deep plate 15 cm: oblong platter 32,5 cm x 22,5 cm.

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_brown_to_blue

PIC 2. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Brown was replaced with cobolt blue in 1954. IS container, hold 0,365 l (high 5,7 cm, mouth 10,4 cm, lid diameter 10,8 cm) and blue pitcher, hold 0,70 l (high without lid 10,2 cm, bottom 10,9 cm, lid 9,2 cm).

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_early_kilta_colours

PIC 3. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Early Kilta in earthy colours. Salt and pepper shakers were included in Kilta (1959-1968).

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_stamps_closeup

PIC 4. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Special colours of 1952 were sand (left) and linden-green (no pic).

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_9_stamps

PIC 5. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Close up. In addition to the stamp “BA” there is also a number “953”. Same sequence is to be found on the brown bowl on top right. Could it be an early experimentation? The white triangular bowl holds a more recent stamp.

Franck was captivated by the idea of using other complementing materials in ceramic articles. For example early on he had used a cork stopper for the cream bottle. As the Sales complained about the lack of handles and the difficult handling of hot dishes, Franck had to compromise. He ended up designing rattan bases and teak-trays.

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_rattan

PIC 6. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Rattan. Kilta pieces can be used for preparing, serving or storing food. Franck solved the handling of hot dishes without handles by introducing rattan frames.

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_rattan_astiatmukaan

PIC 7. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Kilta articles with rattan frames.

The sales compartment wished for Kilta to have some decoration. This was partly because new group of customers was being introduced, namely young people. Decoration consisted of colours and popular topics. This decorative flare was partly initiated by Esteri Tomula with Pomona, the name Pomona originating from Roman goddess of orchards. Franck himself designed some decorative themes but these were never brought into production.

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_purnukka_and_bowl

PIC 8. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Some rarities of Kilta shown in this picture. Yellow oval bowl: ”Kaj Franck – Universaaleja muotoja –book” (Designmuseo) mentions that this is a prototype from 1958, but Arabia webpages (look sources) mentions that this bowl has been in production through years 1959-1962. Dimensions: mouth 20,2 cm and 17,2 cm. Large IS container, 0,75 l (high 6,2 cm, mouth 14,6 cm, lid 15,1 cm). IS container with decoration, holds 0,365 l (high 5,7 cm, mouth 10,4 cm, lid diameter 10,8 cm) with teak with lid signed GOG ARABIA and ”Pomona” Arabia sommit. komp. E Tomula (Esteri Tomula). Jam jar, model AL (0,28 l) is design by Ulla Procopé year 1953, in production 1954-1967. Colour turquoise.

Blog_2_kaj_franck_kilta_series_teak

PIC 9. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Kilta with teak-tray and cover (only IS small one, tray and cover in production early 1960). Teak tray seems to be the same that Kaj Franck and Saara Hopea designed (hors d’oeuvres tray 1367, on the right). Kaj Franck designed the tray and Saara Hopea the bowls. Design year approximately 1953.

Looking for old Kilta-items?
If you are looking for old Kilta-items, you should try out these vintage-shops: Art+design,Fourseasons.fi and Laatutavara.com.

Was this blog interesting and helpful?
Subscribe and add your name to the mailing list.
Blog is published once a month. 

FI Olen omassa Kilta-kokoelmassani keskittynyt valkoisiin ja mustiin astioihin. Tämä ehkä johtuu siitä että kotona kattauksissa käytettävät Nuutajärven lasiesineet ovat niin värikkäitä, joten musta ja valkoinen tuo hyvän kontrastin vahvoille väreille. Varhaista Killan lehtimainoksista olen huomannut, että koristelematon valkoinen Kilta oli Arabian edullisin astiamalli. Kokemukseni mukaan valkoisten esineiden löytäminen on ollut kuitenkin haasteellisinta. Usein esineiden lasitteissa on ollut vikaa ja krakeloitumista on esiintynyt. Lasten myötä olen kerännyt myös värillisiä esineitä, tässä blogissa aiheena onkin Killan värit sekä rottinkiset lisäosat.

Kiltaa valmistettiin aluksi fajanssista valkoisena, mustana, keltaisena, vihreänä ja ruskeana, joka korvattiin koboltinsinisellä vuonna 1954. Värit olivat pitkän tuotekehittelyn tulos. Kaj Franck – muotoilija –kirjassa (WS Bookwell Oy, 2007) mainitaan että Arabian museossa säilytettävään testamenttikokoelmaan sisältyvät värivaihtoehdot kertovat, miten taiteilijan tutkimat väritykset saattoivat olla paljon väkevämpiä kuin ne, jotka tehtaan tuotekokoukset sitten kelpuuttivat.

Franckia askarrutti ajatus täydentää keraamisia astioita muilla materiaaleilla mm. varhaisen kermapullon sulki jo korkki. Myyntihenkilöiden valittaessa kahvojen puuttumista ja kuumien astioiden käsittelyn vaikeutta, Franck joutui tekemään kompromisseja. Franck kehittelikin astioita varten rottinki- ja teak-alustoja.

Myyntihenkilöiden toimesti Kiltaan tehtiin myös erilaisia koristeita, tämä johtui osittain siitä, että astioita alettiin suunnittelemaan 1950-luvulla uudelle kohderyhmälle, nuorisolle. Koristeissä oli värejä ja ajankohtaisia aiheita. Koristemuodin alkuunpanijoita Arabiassa oli Esteri Tomula Pomona-koristeella. Pomona nimi on peräisin roomalaiselta hedelmätarhojen jumalattarelta. Myös Franck suunnitteli koristeita, mutta niitä ei koskaan otettu tuotantoon.

Sources/lähteet:
Kaj Franck and his production – the web exhibition.
Kaj Franck and his Arabia production – the web exhibition (only finnish).
Suvi Ruotsi: Kerää ja kata – vanhaa ja uutta yhdistellen, WSOY, 2013
Designmuseo: Kaj Franck – universaaleja muotoja, Designmuseo
Päivi Jantunen: Kaj&Franck – esiteitä ja lähikuvia, WSOY, 2011
Arabia Oy Wärtsilä Ab kuvasto 1967

Kiinnostuitko blogista, oliko tästä hyötyä?
Tilaa blogi oikealla olevasta sivupalkista.