(ENG) As my collection of Kilta grew, I became interested in shakers Franck had designed. I first bought an F-condiment set with a teak-tray in 2000, price being 180 FIM (currency of the time). In this blog I will focus on shakers and F-condiment set.

Originally Kilta included 8 pieces, but already in a catalogue from 1958 Kilta had grown to include as many as 37 pieces. Alongside the basic pieces a variety of jugs and other complimentary dishes for kitchen were created. The cream jug and its variations turned into decorative pieces of condiment sets.

In a meeting on 17th September in 1953 Franck suggested that a new mustard-jar would be introduced, with a spoon entering the lid through a hole. In a meeting in November the same year a horn-shaped shaker was approved for production. The horn was manufactured with white and brown glazing, first for salt, the following for pepper.

What became memorable of the 1954 triennial was the architecture and exquisite objects of the Finnish showroom. Domus magazine introduced Kaj Francks F-condiment set as one of the best utilities in the triennial. It was a perfect example of thorough design aimed at great practicality. The original mustard jar included a handle, but a model without a handle was introduced at Helsinki fair the following year. In addition to porcelain, teak was used in the tray for the jar and also as a cap for a vinegar bottle. (Timonen: Kattausten kulta-aika, 1950-luvun designastiat, Schildts &Söderströms 2013)

BLOGI_myblog_3_f_shakers

PIC 1. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. F-condiment set, design year 1958. In production 1959-1968. Shaker for pepper and salt, an vinegar-bottle and mustard-jar belonging to the F-condiment set. Arabia had a separate, striped gift parcel for the cruet in a catalogue from 1959.

BLOGI_myblog_3_shaker_mustard_oil_bottle

PIC 2. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. F-condiment set dimensions: Mustard-jar high 8,5 cm, diameter 5,5 cm. Mustard-jar was also sold separately. Mustard-jar was sold in the basic Kilta colors: black, blue, green, yellow and white. Vinegar-bottle high 11 cm, diameter 4,5 cm. In the book “Timonen: Kattausten kulta-aika, 1950-luvun designastiat (Schildts &Söderströms 2013)” the vinegar-bottle is also to be found in black.

 

BLOGI_myblog_3_shaker_f_shaker

PIC 3. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. F-condiment set dimensions: shaker high 5,6 cm, diameter 4,1 cm and hold 0,025 l. Teak-tray lenght 26,7 cm, width 5,2 cm and 8,4, height 1,8 cm.

BLOGI_myblog_3_shaker_what

PIC 4. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. F-shaker was sold in the basic Kilta colors and red.

In addition to F-condiment set, Franck also designed the model BA (design year 1951-1952?, in production 1959-1968), a shaker, and another shaker the shape of a cylinder, (design year 1956, in production 1959-1968), the latter mentioned to be a prototype for an oil-bottle. These were later added to Kilta-series.

BLOGI_myblog_3_shaker_Ba

PIC 5. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. BA-shakers and dimensions: (in production 1959-1968): diameter 4 cm, high 8,3 cm, mouth width 0,7 cm. In addition to black and white also earthy colors of brown and green were also in production.

BLOGI_myblog_3_shaker_vinegar

PIC 6. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Shape of avcylinder shaker (in production 1959-1968): high 14 cm, diameter 5,5 cm, mouth width 0,8 cm. In production also black and blue.

BLOGI_myblog_3_shakers

PIC 7. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Shakers together.

Blog_2_kaj_franck_kilta_items

PIC 8. Kaj Franck: Kilta (BA the Guild) tableware. Kilta-items.Looking for old Kilta-items?
If you are looking for old Kilta-items, you should try out these vintage-shops: Art+designFourseasons.fi and Laatutavara.com.

Sources/lähteet:
Kaj Franck and his production – the web exhibition.
Kaj Franck and his Arabia production – the web exhibition (only finnish).
Suvi Ruotsi: Kerää ja kata – vanhaa ja uutta yhdistellen, WSOY, 2013
Timonen: Kattausten kulta-aika, 1950-luvun designastiat, Schildts&Söderströms 2013
Designmuseo: Kaj Franck – universaaleja muotoja, Designmuseo
Päivi Jantunen: Kaj&Franck – esiteitä ja lähikuvia, WSOY, 2011
Arabia Oy Wärtsilä Ab kuvasto 1967

Was this blog interesting and helpful?
Subscribe and add your name to the mailing list.
Blog is published once a month.

 

(FI) Kilta-kokoelman karttuessa kiinnostuin myös Franckin suunnittelemista mausteikoista. Ostin tiikkialustalla varustetun F-mausteikon vuonna 2000. Hinta markka-aikaan oli 180 mk. Tässä blogissa kerron Franckin suunnittelemista sirottimista ja F-mausteikosta.

Kiltaan kului alun perin 8 esinettä, mutta jo 1958 tuotekuvastossa Kilta-koosteeseen kuului yhteensä 37 esinettä. Perusastioiden rinnalle syntyi valikoima erilaisia kannuja sekä koko joukko ruokapöytää täydentäviä ja keittiöön järjestystä luovia esineitä. Kermapullosta muunnelmineen kasvoivat pöytää koristavat mausteikot.

Mallikokouksessa 17.9.1953 Franck ehdotti uutta kannellista sinappiastiaa, jossa sinappilusikan varsi menee kannen sisään. Mallikokouksessa 5.11.1953 päätettiin hyväksyä mausteikkosarvi (F) kappojen tekemistä varten. Sarvi tehtiin valkoisella ja ruskealla lasituksella, jolloin ensimmäisessä tapauksessa on suolasirotin, viimemainitussa pippurisirotin. (Lähde Kaj Franck – universaaleja muotoja s. 340).

Vuoden 1954 triennaalista muistetaan ennen kaikkea Suomen osaston näyttelyarkkitehtuuri sekä hienot taide-esineet. Domus-lehti esitteli Kaj Franckin F-mausteikon yhtenä triennaalin parhaista hyötyesineistä. Mausteikko oli malliesimerkki huolellisesta, käyttöön paneutuvasta suunnittelusta. Alkuperäisessä mallissa sinappiastiassa oli kahva, mutta seuraavana vuonna esiteltiin kahvaton malli Helsingin suurmessuilla. Posliinin lisäksi mausteikossa käytettiin tiikkiä alustassa ja etikkapullon korkissa. (Lähde Timonen: Kattausten kulta-aika, 1950-luvun designastiat, Schildts&Söderströms 2013)

KUVA 1. F-mausteikoon kuuluvat sirottimet pippurille ja suolalle, öljypullo sekä sinappiastia. Arabialla oli 1959 vuoden esitteessä erillinen raidallinen lahjapakkaus mausteikkoa varten. Sirottimia sekä sinappiastiaa on voinut ostaa myös erikseen. Sinappiastiaa on myyty keltaisena, mustana, sinisenä, vihreänä ja valkoisena. Sirotinta vastaavasti näiden värien lisäksi punaisena. Timonen: Kattausten kulta-aika, 1950-luvun designastiat (Schildts &Söderströms 2013) –kirjassa öljypullo esiintyy mustana.
KUVA 2. Sinappiastian ja etikkapullon mitat.
KUVA 3. Sirottimen ja teak-alustan mitat.
KUVA 4. Sirotinta on myyty Kilta perusvärien lisäksi punaisena.
KUVA 5. Kiltaan myöhemmin liitettyjä osia: mausteikko BA. Myyty perusvärien lisäksi maanläheisissä värisävyissä.
KUVA 6. Kiltaan myöhemmin liitettyjä osia: Sylinterinmallinen sirotin (suunniteltu 1956, tuotannossa 1962) josta Arabia-kirjassa kerrotaan että malli on öljypullon prototyyppi. Tuotannossa myös mustana ja sinisenä.
KUVA 7. Kilta sirottimia yhdessä.
KUVA 8. Kilta-astioita. Kuvassa myös malli A Munarengas ja oikeassa reunassa oleva valkoinen erikoislautanen, malli MB (kilta). Lautasta on ollut tuotannossa myös koristeltuna.

Kiinnostuitko blogista, oliko tästä hyötyä?
Tilaa blogi oikealla olevasta sivupalkista.